2011. november 24., csütörtök

Zene és szeretet by Müller Péter

Zene nélkül nincs tánc.Az kell,hogy ezt a zenét mindketten halljuk.Zene nélkül csak állunk egymás mellett mint két össze nem tartozó süket idegen.Sokszor megéltük már ezt az "istentelen" állapotot,amikor két szám között elhallgatott a zenekar,s mi ott álltunk a parketten,üresen,örömtelenül,zenétlenül...
Most mi lesz?Egymás kezét elengedtük..Miért fogjalak,ha nincs zene?
Olyan ez mint a félbeszakított szeretkezés.
De ha megszólal a Zene,azonnal újra mozgatni kezd téged és engem is!Együtt mindkettőnket!

..nemcsak én táncolok veled és te táncolsz énvelem,hanem mindketten a zenére táncolunk.
Pörgünk együtt boldogan.Ha bármelyikünk nem hallja a Zenét-csak legázolni tudjuk egymást.
Zene nélkül nincs Tánc.

Látod,itt van a három irány,amiről beszélünk: a zene,amit magamban hallok: önmagam szeretetet.
A zene ami a te testedből,lelkedből árad,ami áthat engem és elragad,s ha kibillennék,helyrebillent a te zenéd.Vagyis:téged szeretlek.
Az odaadásnak és az elfogadásnak a nagy játéka ez.Érzem magamat,érezlek téged,és te is érzed önmagadat és érzel engem.De ez kevés!A harmadik és legfontosabb irány: hogy mindketten halljuk a Zenét.És hogy mindketten átadjuk magunkat nemcsak egymásnak-de főleg a Zenének.
Mert,bár mind a ketten úgy érezzük,mintha a muzsika bennünk szólna-a zenekar fönt van!
Ezért mondja János,hogy "Isten: szeretet"...........

Állandó adás van!Az egész mindenségben szól a Zene.Akkor is szól,ha nem hallod.Vagyis,ha nem szeretsz.Akkor is,ha nem tudod: szeretve vagy.
Állandóan,szüntelenül és örökké: szeretve vagy.És ahhoz hogy mindketten jól legyünk együtt egymással,rá kell hangolódnunk a Zenére.
Lehet hogy Te egy kicsit másképp hallod,mint én,mert a te lelkedben más hangszerek vannak mint énbennem (mindenki önmagát is beledalolja a hangok közé!)-de más muzsikát nem hallhatsz mert akkor nem tudunk táncolni.Akkor összetapossuk egymást.

Sok párkapcsolat és barátság ezért hullik szét.Azt hiszik egymással van bajuk-pedig csak nem hallják a Zenét.Süketek.
Nem tudják szegények,hogy a szeretet kérdését két ember egymás között nem képes megoldani.Te meg én hiába próbáljuk-nem megy.Hiába minden igyekezetünk,mert ez nem csupán két ember ügye!
Kell a harmadik is!
A Zene!

Biztosan tapasztaltad már: egy jó beszélgetésnek,egy meghitt együttlétnek,egy szerelmes ölelésnek mintha zenéje lenne!Szinte hallani lehet!Nem füllel.Lélekkel.Ahol nincs harmónia,ott összevissza fecsegnek.Rumli van,zűrzavar.Ahogy a zsebünkben felejtett mobiltelefon rögzíti néha;hallgasd meg,milyen hangzavarban élünk,ha nincs közöttünk szeretet. ....
De ha ez egy baráti beszélgetés!Hallgasd vissza!Az egymásra figyelő emberek csendjét,jókor megszólaló mondatait.A nevetéseket.A hang erejét.Amikor van miről beszélni-megtelik lélekkel a levegő.
Zenéje van egy jó beszélgetésnek.
És jó összerezgése van minden valódi találkozásnak.Ezért van az,hogy egy meghitt beszélgetést,egy társalgást amelyben lélek volt,de még egy jó könyvet sem felejtesz el,mert a zenéje megérintett,benne marad a füledben,vissza tudod idézni,sok év múlva is.
És ilyenkor csikorgó,zűrzavaros,őrült életünk egyszerre csak megszépül,értelmet kap minden.
És észrevétlenül suhan az idő.
Ez a "jó együtt lenni"élménye.Szóljon hát a Zene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése